Natália
-3 °C
7 °C

Új modern művészeti kiállítás nyílik a Szépművészeti Múzeumban

Index
2005.09.26. 10:46
Az ősz végétől új helyeken, eddig raktárban lévő festményekkel kiegészítve, új koncepció szerint átrendezve látható a Szépművészeti Múzeum Modern Gyűjteménye. A 19. század festészetének az impresszionizmussal záródó, többek közt Monet, Courbet, Manet, Cézanne, Pissarro alkotásait bemutató kiállítás várhatóan ez év novemberében tárul a közönség elé.

Önálló egységként azonban már szeptember 27-től látható a "Művészet a századfordulón" című összeállítás, amely a 19. század végének és a 20. század elejének új művészeti törekvéseit reprezentálja. A most átépített termekben egyrészt a posztimpresszionista művészek alkotásait, másrészt a szimbolista-szecessziós reformmozgalmakhoz köthető művészek festményeit láthatják az érdeklődők.

A kiállítás a nemzeti ismertetőjegyek helyett a kontinens különböző részein megnyilvánuló hasonló művészi elképzeléseket hangsúlyozza. Az új tér lehetőséget ad eddig kevéssé látható, raktárban őrzött kiváló alkotások bemutatására is, mint az olasz Medardo Rosso vagy a finn Pekka Halonen és Yryö Liipola művei, valamint Rippl-Rónai József Petrovics Eleket és Meller Simont ábrázoló, nemrég letétbe átvett kettős arcképe.

Az utolsó terem időről-időre megújuló összeállításban a kor grafikai anyagából nyújt válogatást, az első alkalommal Henri de Toulouse-Lautrec és Alphonse Mucha plakátjaiból, kiegészítve Walter Crane mozaiktervével.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.