Új modern művészeti kiállítás nyílik a Szépművészeti Múzeumban

Index
2005.09.26. 10:46
Az ősz végétől új helyeken, eddig raktárban lévő festményekkel kiegészítve, új koncepció szerint átrendezve látható a Szépművészeti Múzeum Modern Gyűjteménye. A 19. század festészetének az impresszionizmussal záródó, többek közt Monet, Courbet, Manet, Cézanne, Pissarro alkotásait bemutató kiállítás várhatóan ez év novemberében tárul a közönség elé.

Önálló egységként azonban már szeptember 27-től látható a "Művészet a századfordulón" című összeállítás, amely a 19. század végének és a 20. század elejének új művészeti törekvéseit reprezentálja. A most átépített termekben egyrészt a posztimpresszionista művészek alkotásait, másrészt a szimbolista-szecessziós reformmozgalmakhoz köthető művészek festményeit láthatják az érdeklődők.

A kiállítás a nemzeti ismertetőjegyek helyett a kontinens különböző részein megnyilvánuló hasonló művészi elképzeléseket hangsúlyozza. Az új tér lehetőséget ad eddig kevéssé látható, raktárban őrzött kiváló alkotások bemutatására is, mint az olasz Medardo Rosso vagy a finn Pekka Halonen és Yryö Liipola művei, valamint Rippl-Rónai József Petrovics Eleket és Meller Simont ábrázoló, nemrég letétbe átvett kettős arcképe.

Az utolsó terem időről-időre megújuló összeállításban a kor grafikai anyagából nyújt válogatást, az első alkalommal Henri de Toulouse-Lautrec és Alphonse Mucha plakátjaiból, kiegészítve Walter Crane mozaiktervével.