Magyar állami kitüntetést kapott Placido Domingo

Index
2005.10.03. 12:55
A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést adományozta Placido Domingo világhírű tenor énekesnek, a washingtoni opera művészeti igazgatójának Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök - adta hírül a Magyar Rádió washingtoni tudósítója. A kitüntetés adományázását még Mádl Ferenc írta alá, de az átadásra csak most került sor. A nemzetközi zenei élet jeles képviselőjének Simonyi András nagykövet adta át az érdemrendet vasárnap este.

"Magyarország számomra egy kicsit olyan, mint Spanyolország: az otthonomnak érzem. Érzem a magyarok nyitottságát, azt, hogy melegszívűek és temperamentumosak. S a muzsika, a muzsika mindenütt ugyanaz! A fővárosuk szépsége pedig egyenesen megbabonáz: az elmúlt három évben kétszer is jártam ott!" - mondta Placido Domingo.

Mint mondta, már régóta tervezi a Bánk bán washingtoni bemutatását, és valószínűleg jövőre, az 1956-os forradalom 50. évfordulóján a washingtoniak is tapsolhatnak Erkel Ferenc remekművének - mondta Placido Domingo, aki az egyetemes operakultúra terjesztéséért és a Magyarországgal ápolt kapcsolataiért vette át hazánk kitüntetését.