Jövő szeptemberben nyithat a Debreceni Modern Művészeti Múzeum

Index
2005.10.07. 09:24
A hét elején aláírták a hárommilliárd forintba kerülő Debreceni Modern Művészeti Múzeum (DEMO) kivitelezői szerződését, amelynek értelmében a helyi Keviép Kft. jövő év április 30-ra felépíti a képzőművészeti intézményt a készülő Kölcsey központban - írja a Népszabadság.

Az új képzőművészeti múzeum létrehozását az indokolja - mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a napilapnak -, hogy a városban található a több milliárd forint értékű, a modern magyar festészet legnagyobb alkotóinak műveiből álló Antal-Lusztig gyűjtemény, amelyet az új épületben helyeznek el.

Az új, háromszintes múzeumban - amelynek tervezője a debreceni Kováts András - összesen 2600 négyzetméter lesz a kiállítóhelyiségek területe, és az épületben 150 millió forint értékű biztonsági berendezést szerelnek föl. A jövő áprilisra tervezett műszaki átadás után - a tervek szerint szeptemberre - készülnek el a tárlatok installációi.

Antal Péter milliárdokat érő kollekciója a XIX-XX. század legnagyobb magyar képzőművészeinek alkotásait tartalmazza, többek közt Aba Novák Vilmos, Barcsay Jenő, Barabás Miklós, Czóbel Béla, Csók István, Csontváry Kosztka Tivadar, Derkovits Gyula, Gulácsy Lajos, Kernstok Károly, Kassák Lajos, Kondor Béla, Mednyánszky László, Munkácsy Mihály, Ország Lili, Rippl-Rónai József, Szinyei Merse Pál, Székely Bertalan, Vajda Lajos munkáit. Az anyag több ezer darabból áll. A gyűjteményhez tartozik egy jelentős antik anyag Egyiptom, Kína és a Római Birodalom tárgyi emlékeiből.