Díjkiosztás a fiatal filmesek miskolci fesztiválján

MTI
2005.10.09. 15:15
Díjkiosztással fejeződött be vasárnap a fiatal filmesek második nemzetközi fesztiválja, a CineFest Miskolcon - közölte az MTI-vel Szente Andrea, a fesztivál sajtóreferense. A világ 31 országából összesen 83 film vett részt a fesztivál vetítésein, a nemzetközi zsűri a fődíj mellett öt kategóriában - nagyjátékfilmek, kisjátékfilmek, dokumentumfilmek, animációs filmek és kísérleti filmek - értékelte a legjobbnak tartott alkotásokat - mondta a szóvivő.

A fesztivál fődíját a román Ilena Stanculescu kapta, A híd című dokumentumfilmjéért. A német Philip Haucke Fehér csend című alkotása lett a legjobb nagyjátékfilm, a kisjátékfilmek közül a zsűri a finn Samuli Valkama Igazából szerelem című művét ítélte a legjobbnak. M. Tóth Géza Maestro című filmje nyert az animációs szekcióban, míg a legjobb dokumentumfilmet az olasz Valentina Monti - Mirta Morrone páros forgatta Radio la Colifata címmel.

A zsűri díjazta a legjobb témaválasztást a legjobb rendezőt is. Különdíjat ajánlott fel a kulturális tárca, a Duna Televízió és a miskolci önkormányzat - tette hozzá Szente Andrea.

Az elmúlt évi első filmfesztivál sikere bebizonyította, hogy van igény ilyen rendezvényekre. Tavaly több mint ötezren tekintették meg a versenyprogramot, a mostanit pedig már hétezren - mondta az MTI-nek Bíró Tibor fesztiváligazgató.

A fesztiválon a szervezők - a Cine-Mis Kht. és az Észak-magyarországi Fiatalokért Egyesület - lehetőséget adtak arra, hogy a környező országok független filmfesztiváljai is bemutatkozzanak alkotásaikkal.