Rendkívüli ülést hív össze az MTV civil kuratóriuma

Index
2005.10.12. 07:43
Szerdán rendkívüli ülést kezdeményeznek a Magyar Televízió kuratóriumában ülő civil tagok. Ehhez összegyűjtötték a kurátorok több mint felének aláírását.

Az egyik szervező, Gráf Csilla a Népszabadságnak elmondta: kezdeményezésüknek nincs köze a Friderikusz Sándor és Rudi Zoltán között kirobbant presztízsharchoz. Azért kellett az aláírásgyűjtéshez folyamodniuk, mert május óta hiába várnak választ arra, hogy milyen körülmények között akarta elindítani az MTV a harmadik, közéleti csatornáját. Tárgyalni akarnak azokról a gazdasági visszaélés-gyanús ügyekről is, amelyek alapján Pós Péter két feljelentést is tett a kerületi ügyészségen.

Egy névtelenséget kérő civil kurátortól a napilap úgy értesült, hogy Rudi Zoltán tévéelnök visszahívása is napirendre kerülhet. Gráf Csilla szerint azt nem lehet tudni, hogy milyen irányba halad majd az ülés, de azt leszögezte, hogy kezdeményezésük megelőzte a Friderikusz-ügyet. Mint mondta, azokhoz a dokumentumokhoz és információkhoz kívánnak hozzájutni, amelyek ahhoz szükségesek, hogy tisztán lássanak az intézmény gazdasági és irányítási ügyeiben.

Azt azonban elképesztőnek nevezte, hogy miközben a Magyar Televízióban a közszolgálatiság rovására történik minden, és a pénzügyi káosz is egyre mélyebb, a kuratórium rendes ülését a testület elnöke július óta nem hívja össze.