Megjelent a Harry Potter-rivális, az Eragon

MTI
2005.10.14. 07:29
A magyar olvasók is megismerkedhetnek az Eragonnal, egy amerikai kamaszfiú gyorsan világhírűvé vált fantasyregényének első kötetével: az Európa Kiadó csütörtök délután mutatta be a kötetet az Alexandra Könyvesházban.

Christopher Paolini könyve 2003-ban jelent meg az Egyesült Államokban a Knopf kiadó gondozásában, és a The New York Times sikerlistáján azonnal az élre került, megelőzve a Potter-regényeket. A szerző nem járt iskolába, a szülei oktatták otthon, a Montana állambeli Paradise Valley-ban, a Yellowstone folyó partján. 15 éves korában azért kezdte el írni a regényt, mert olyan könyvet akart, amelyet maga is szívesen olvasna.

A történet szerint egy kisfiú elkóborol a falujából és egy éjszaka, vadászat közben olyan, símára csiszolt kék követ talál, amelyről utóbb kiderül, hogy sárkánytojás és annak rendje-módja szerint kék sárkány kel ki belőle. Ezzel az Eragon nevű kisfiú élete gyökeresen megváltozik, tele lesz izgalmakkal, kalandokkal, felfedezésekkel egy olyan világban, amely Tolkien könyveiből ismerős, de új vonásokkal gazdagodik.

Paolini könyve egy tervezett trilógia, Az Örökség az első kötete. Amerikában már napvilágot látott a második rész is, sőt kalandfilm is készül az Eragonból, és ennek egy részét Magyarországon, Pilisborosjenőn forgatják: olyan sztárok szerepelnek benne, mint John Malkovich és Jeremy Irons.