Bozóki: takarékoskodik jövőre a kulturális tárca

MTI
2005.10.15. 15:48

Bozóki Andrásnak, a nemzeti kulturális örökség miniszterének elmondása szerint tárcája megőrzi tavalyi kondícióit a 2006. évi költségvetésében, 102 milliárd forinttal gazdálkodik, ami a jelenlegi intézményrendszer fenntartása mellett lehetőséget nyújt új feladatokra is.

A miniszter szombaton Budapesten, a rendkívüli kormányszóvivői tájékoztató vendégeként ismertette a tárca jövő évi elképzeléseit. Kitért arra, hogy a kulturális minisztérium ésszerűsítésre, takarékosságra is törekszik: 10 százalékkal csökkenti saját működési költségeit, ami magában foglalja feleslegessé vált tevékenységek leépítését, a bürokrácia csökkentését, valamint a tárca egyik működési alapját jelentő nemzetközi kapcsolatokon túlmenő külföldi utazások mérséklését.

Bozóki András a kulturális esélyteremtést, az esélyegyenlőséget sorolta a tárca 2006-os prioritásai közé. Erre mutat a szóvivői tájékoztató helyszíne is: a minisztérium Kazinczy utcai épülete mellett október elsején megnyílt Alternatív Kulturális Közösségek Uniója (AKKU), amelyet használni tudnak kulturális célokra a gyengénlátók, a mozgássérültek és a siketek is.