A meztelen ebéd is felkerült a Time magazin 100-as könyvlistájára

litera.hu
2005.10.21. 15:14
A Time összeállította a maga százas toplistáját az angol nyelven íródott regényekből . A válogatást két munkatárs, Richard Lacayo és Lev Grossman jegyzik. A fő szempont az volt, hogy angol nyelven íródott, a Time első megjelenése, 1923 óta megjelent könyvről lehetett csak szó, így például az 1922-ben megjelent Ulysses így például nem szerepelhet a listán.

Felkerült azonban a listára Philip Roth két könyve is, a Portnoy-kór és az Amerikai pasztorál is. Valamint többek között George Orwell az Állatfarmmal és az 1984-el, Theodore Dreiser Amerikai tragédiája, Malamud A segéd-je, Ian McEwan, Margaret Atwood, Evelyn Waugh több könyve is.

A listán van Thorton Wilder A Szent Lajos király hídjával, Steinbeck az Érik a gyümölcs-csel, Fitzgerald A nagy Gatsby-vel, Saul Bellow a Herzog-gal vagy Salinger a Zabhegyezővel is. És ott van Margaret Mitchell százezreket szórakoztató története, az Elfújta a szél is. Robert Graves Én, Claudius-a szerepel, a többi rész nem; de itt van Nabokov Lolitája, Tolkien A gyűrűk urával, Golding A legyek urával jutott be a listára.

Borroughs Meztelen ebéd-je, Kerouac Úton-ja, vagy a Gépnarancs éppúgy helyet kapott, mint Virginia Woolf Mrs. Dalloway-e, a 22-es csapdája, a Száll a kakukk fészkére, Doctorow Ragtime-ja, vagy Vonnegut Ötös számú vágóhídja. Számos könyv tehát a magyar olvasóközönség számára sem idegen.