Egyiptomi varázsbottal gazdagodott a Szépművészeti gyűjteménye

MTI
2005.10.21. 16:08
Különleges ritkasággal, egy 4000 éves varázsbottal gyarapodott a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteménye. A műtárgyra Hubai Péter egyiptológus talált rá egy párizsi magánkereskedőnél, akitől aztán megvásárolták. A műkincs 50 ezer euróba - 12,5 millió forintba - került, amelyből 20 ezret a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma biztosított. Ilyen kvalitású műtárgy viszonylag kevés, úgy 50-60 darab lehet a világon.

A varázsbot meglehetősen jó állapotban van, körülbelül 20-25 centiméter hosszúságú, víziló agyarból készült, s alakja annak természetes ívét követi. Készítője olyan lényeket (páviánok, krokodil, párduc, oroszlán, víziló, keselyű) ábrázolt művén, amelyek szereplői voltak annak a Nap által legyőzött Őskáosz történetének.

A varázsbotot az időszámításunk előtti 19-18. században a középbirodalomban használták. Az ókori egyiptomiak hite szerint a vajúdás alatt és a gyermek világra jöttének pillanatában fejtette ki a bot mágikus hatását. A varázsbot szerepe szülés után sem szűnt meg. Anya és gyermeke közelében tartották a gyermekágyas időszak végéig.

A műtárgy köré olyan kiállítást készítettek a múzeum munkatársai, amelyen a látogatók megismerhetik a középbirodalmi varázsbotokhoz kapcsolódó vallási eseményeket, hiedelmeket, történeteket. A tárlatot november 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők.