Frankfurti könyvvásár: Orhan Pamuk kapta a Békedíjat

MTI
2005.10.23. 14:24
#alt#
Pamuk átveszi a díjat
Forrás: EPA
Orhan Pamuk török író vasárnap átvette a német könyvkiadók és -kereskedők tekintélyes Békedíját. A díjkiosztás napja hagyományosan a frankfurti könyvvásár zárónapja, színhelye a Szent Pál templom, amely manapság már csak rendezvények színhelyéül és múzeumként szolgál.

Pamuk személyében kiemelkedő, egyben vitatott kortárs írót tartottak méltónak az idei díjra. A Hó, A fehér kastély, a Fekete könyv és más művek szerzője szorgalmazza Törökország európai uniós tagságát, másrészt sürgeti, hogy hazájában tartsák tiszteletben a véleményszabadságot és az emberi jogokat. Az írót szellemi közvetítőnek tartják Európa és az iszlám világ között. Joachim Sartorius költő és műfordító, Pamuk életművének méltatója azt mondta róla, hogy nem a politikusok, a katonák és a történészek, hanem "csak az író" képes közelebb hozni az európaiakhoz Törökországot.

A Békedíjat 1950 óta osztják ki, s részesült benne mások mellett Albert Schweitzer, Hermann Hesse, Yehudi Menuhin és Václav Hável is. Pamukon kívül egy másik török író, Yasar Kemal is megkapta már a díjat. A magyarok közül Esterházy Pétert és Konrád Györgyöt találták méltónak a kitüntetésre.