50 éves az Apáczai Gimnázium

Index
2005.10.26. 16:48

Az idei tanévben ötvenéves az ELTE gyakorlóiskolája, az Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium. A félévszázada működő intézmény már most készül a tavaszi félévben tervezett eseményekre, és kialakult a rendezvények és ünnepségek programja. E programok sorába tartozik a januári jubileumi ünnepség, majd a farsangi bál a volt diákok számára a Duna Palotában. Április hetedikén a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartanak ülést a volt apáczais természet- és társadalomtudósok részvételével. (Az iskola közismert fizika- és természettudományi tagozatos osztályairól, számos nemzetközi diákolimpia és hazai tudományos verseny győztese került ki ezekből a csoportokból.)

Április nyolcadikán Vágó György-emlékhangversenyt rendeznek. Vágó György - jóllehet ő angolt tanított az iskolában - zenei szakköröket, foglalkozásokat tartott rendszeresen délutánonként. Ezekre a programokra sokszor világhírű művészeket hívott meg, s így a kisebb-nagyobb termekbe bezsúfolódott hallgatóság olyan zenészeket láthatott-hallhatott, mint a zongorista Ránki Dezső vagy Szabadi Vilmos, a hegedűművész.

Mindemellett 2006-ban lesz iskolatörténeti kamarakiállítás, kiadják az Apáczai évkönyvét, teljes tanári és diáknévsorral. Terveik között szerepel a gimnázium történetéről szóló dokumentumfilm elkészítése is, amelyben felhasználják a neves fizikatanár, Holics László régebben forgatott filmjeit is.

Az évforduló alkalmából létrehozták az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítványt is. Ennek célja, hogy segítse az iskolában folyó munkát, és mindenekelőtt tegye lehetővé a jubileumi tanév méltó megünneplését.