Árpád
-2 °C
9 °C

Pohárnok Gergely lett az év operatőre

MTI
2005.10.30. 00:58
Pohárnok Gergely kapta - többek között a Fekete Kefe és a Hukkle című filmekért - az év operatőre elnevezésű díjat az Aranyszem Operatőr Fesztivál díjkiosztó ünnepségén szombaton este, Budapesten.

A rendezvényen adták át először a Legenda-életműdíjat, amelyben négy alkotó részesült: Illés György, Tóth János, valamint az Egyesült Államokból ez alkalomra hazaérkezett Kovács László és Zsigmond Vilmos.

A kitüntetést olyan operatőrök nyerhetik el, akiknek a munkássága évtizedeken át követendő példa volt, és akik az egész világon hozzájárultak a magyar filmesek megismeréséhez.

A jövő szerdán 91. születésnapját ünneplő, Kossuth-díjas Illés György nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Ház a sziklák alatt, a Pacsirta, a Szegény gazdagok vagy A Pál utcai fiúk. A szintén Kossuth-díjas Tóth János fényképezte a Szerelem, a Macskajáték és az Egy erkölcsös éjszaka című alkotásokat.

Kovács László volt például a Szelid motorosok, a Maszk és a Szellemirtók operatőre. Zsigmond Vilmos a Steven Spielberg rendezte Harmadik típusú találkozásokért Oscar-díjat kapott, ő fényképezte továbbá a Szarvasvadászt és a Bánk bánt is. (A két alkotó 1956 novemberében együtt hagyta el az országot, táskájukban csaknem tízezer méter filmfelvétellel.)

A Magyar Operatőrök Társasága (HSC) másodszor hirdette meg az Aranyszem fesztivált, amelyen kilencven operatőr 121 filmje indult. Az alkotások tizenhat kategóriában versenyeztek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!