Hitler aggódott a megszállt országok freskóiért

MTI
2005.11.07. 10:20
Adolf Hitler személyesen utasította Joseph Goebbels propaganda-minisztert 1943 tavaszán, hogy állítson össze egyetemi tanárokból, történészekből, fotósokból egy csapatot, amely Németországban és a megszállt országokban felméri, milyen, történelmi vagy művészeti szempontból jelentős freskók találhatók, és készíttessen ezekről fotókat.

A kutatók szerint 480 műkincsről mintegy 40-60 ezer színes, igen jó minőségű diapozitív készült. A csapat egészen 1945 márciusáig dolgozott Ausztriában, Lengyelországban, Csehszlovákiában, a Szovjetunióban, de Németországban is: Drezdában, Frankfurtban, Münchenben, Berlinben. Az akció több millió birodalmi márkába került, a fotósok képenként 25 márkát kaptak - írta az El País című spanyol napilap.

Hitlernek az volt az elképzelése, hogy a kárt szenvedett műalkotásokat a háború után majd ezeknek a felvételeknek az alapján tudják restaurálni. A szövetségesek bombázása következtében valóban elpusztult az eredeti műkincsek 60 százaléka.

A felvételeket mostanáig a müncheni Központi Művészettörténeti Intézet és a marburgi fotóarchívum őrizte. A diafelvételek egy részét digitalizálták, és láthatók a fotothek.org internetes honlapon.