Cumó dzsesszkoncertje a Szépművészeti Múzeumban

MTI
2005.11.14. 11:17
A bostoni Berklee College of Musicban és a Thelenious Monk Institutban folytatott tanulmányai után november 17-én, csütörtökön a Szépművészeti múzeumban koncertezik Oláh Tzumo Árpád jazz-zongorista, akit a hazai rajongók Cumóként ismertek meg. Oláh Tzumo Árpád kilenc éven át klasszikus zongorát tanult a Weiner Leó konzervatóriumban és magánúton, s bár nagyon fiatalon játszott már jazzt, a klasszikus zenét azóta is szereti, tanulja.

Barátai bíztatására 2003-ban jelentkezett a Thelonius Monk Institut-ba, amelyet Herbie Hancock, Terences Blanchard, Wayne Shorter és ifjabb Thelonious Monk alapított a University of California-n belül. Minden fiatal jazz-zenész álma, hogy itt tanulhasson, hiszen kétévente mindössze hat főt vesznek fel.

Oláh Tzumo Árpádot Herbie Hancock, Terence Blanchard, Wayne Shorter és Ron Cartrer hallgatta meg, és a magyar zongoristát választotta. Így 2003 őszétől Herbie Hancock egyetlen tanítványa. Két éven át tanult az intézetben, neves muzsikusokkal játszott. Az EMI, amely korábban nem adott ki magyar dzsessz CD-t, 2001 novemberében megjelentette a Cumó trió albumát My Time címmel, amelyen Jelinek Emil dobossal és Horváth "Plutó" József bőgőssel játszik.