Natália
-3 °C
7 °C

Prága-napok és Václav Hável Budapesten

2005.11.14. 15:02

Az Én városom/My City sorozatban elsőként Prágát látja vendégül az A38 Hajó. A fesztiválsorozat fő célja, hogy Európa jelentős városainak kultúráját sajátos szemszögből mutassa be. Az A38 Hajó az adott városok egy-egy jelentős személyiségét, közismert lakóját kéri fel, hogy segédkezzen a program összeállításában, és a város kultúrájának, művészeinek, jellegzetes helyszíneinek bemutatásában. A prágai napok programját a város talán legismertebb és leginkább tiszteletreméltó lakója, Václav Havel író, a Cseh Köztársaság volt elnöke segített összeállítani, és személyes jelenlétével is megtiszteli a fesztivált.

Fellép a hetvenes évek underground rockjának legfontosabb képviselője, a Charta '77 mozgalmat "kiváltó" Plastic People of the Universe, a kiváló bőgős és basszusgitáros, Miroslav Vitous, illetve a fiatalabb generáció képviseletében az nemzetközi hírnévnek örvendő elektronikus tánczenekar, az Ohm Square. A csehek mellett számos magyar zenekar is koncertezik: az Ős-Kontroll, az efZámbó Happy Dead Band, a Grencsó Bio Kollektív, a Másfél és az Evil Playground.

A zenei programok mellett látható lesz az egyik legkiválóbb cseh rendezőnő, Vera Chytilová Prága - Európa nyugtalan szíve című dokumentumfilmje. A hajón kiállítják a Prága köztereit előszeretettel felforgató képzőművész, David Černý Baby című híres installációját. A fesztivál alatt és az azt követő héten az A38 Hajó éttermében Irena Kosiková, Havel elnöki szakácsnőjének és az egyik legnevesebb prágai étterem vezetőjének ételeit lehet megkóstolni. November 21-én beszélgetést rendeznek a cseh fővárosról, melynek résztvevői közt üdvözölhetjük magát Havelt, David Černýt és Vera Chytilovát, Irena Kosikovát, Konrád György írót, illetve az egykori prágai magyar nagykövetet, a Magyar Intézet jelenlegi vezetőjét, Varga Györgyöt. A beszélgetés szüneteiben Jiří Vsetečka fényképész prágai fotográfiáiból látható vetítés.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.