Dresch Mihály kapta a Magyar Jazz díjat

MTI
2005.11.16. 07:49
Magyar Klasszikus Zenei Díjat Seres Dóra fuvolaművész, a Magyar Jazz Díjat Dresch Mihály szaxofonművész kapta 2005-ben. Az elismeréseket kedden este gálaesten adták át a szolnoki Szigligeti Színházban.

Az év magyar klasszikus lemeze elismerést Beethoven összes cselló-zongora műve kapta. Közreműködői: Perényi Miklós (cselló) és Schiff András (zongora), kiadója az ECM Records - MusiCDome. Az év külföldi klasszikus lemeze Szymanowski: Zongoraművek, Piotr Anderszewski (zongora) előadásában. A lemezt a Virgin Classics - EMI adta ki.

Az év magyar jazzlemeze a Borbély Mihály Quartet Meselia Hill című felvétele, ennek a BMC Records volt a kiadója. Az év külföldi jazzlemeze elismerést Wayne Shorter Quartet: Beyond the Sound Barrier című albuma kapta, amely a Verve - Universal kiadásában jelent meg.

A díjazottakról - a 2001 óta változatlan rend szerint - első körben a Gramofon zenei szaklap kritikusai szavaztak. Összesen 18 szakkritikus vett részt ebben a munkában. A második körben a díjakra javasolt művészek listáját elküldték egy nemzetközi tanácsadó testületnek, amely azonos a cannes-i Midem Classical Awards nemzetközi zsűrijével.