Éhségsztrájkolnak a milánói Scala énekesei

Magyar Rádió
2005.11.16. 12:03
Éhségsztrájkolnak a milánói opera művészei és alkalmazottai: a Scala a költségvetési megszorítások ellen tiltakozik - adta hírül a Magyar Rádió római tudósítója.

Barbara Vignadelli, a Scala kórusának egyik énekesnője kezdte el az éhségsztrájkot, szélsőséges eszközzel tiltakozva a római kormány szélsőséges költségvetési megszorításai ellen. A kormányfő Silvio Berlusconi kijelentette, hogy a kultúrára szánt pénzek csökkentését a milánói operaháznál kell kezdeni, pedig a miniszterelnök egyik veje a Scalaban balettművész.

2001-ben az olasz állami kulturális intézmények 516 millió euró támogatást kaptak, 2005-re ez 50 millióval csökkent, jövőre pedig újabb 100 millióval kevesebb lesz az állami forrás. A Scala működését 41 százalékban biztosítja állami pénzből, a többi bevétel és privát támogatás.

Az operaházban 740-en dolgoznak, több mint felük művész, tehát zenész, operaénekes, balettos, de a tiltakozáshoz a díszletesek, az ácsok és Milánó lakossága is csatlakozott. Az operaidénynek december 7-én kellene elkezdődnie Milánóban.