Európai virtuális múzeumot indít tíz ország

MTI
2005.11.18. 15:48
Az európai barokk, illetve iszlám művészetet bemutató virtuális múzeum létrehozásának részleteiről tárgyalt tíz európai ország 12 múzeumának képviselője november 13. és 17. között a Magyar Nemzeti Galériában tartott találkozóján. A projekt lehetővé teszi, hogy műemlékeket, kerteket régészeti lelőhelyeket és múzeumi műtárgyakat mutasson be és kapcsolja össze azokat Európa-szerte.

A virtuális múzeum december 9-én indul, islamicart.org címen, amelyen nemcsak angolul, hanem magyarul és más nyelveken is olvashatók az egyes műalkotásokhoz kapcsolt tudnivalók. A sajátos múzeum számos rangos európai kulturális intézményt és múzeumot fog össze a Discover Baroque Art program keretében, köztük olyan legendás és gazdag gyűjteményeket, mint a bécsi Belvedere, vagy a római Villa Borghese.

A virtuális múzeum - amelynek lesz állandó, illetve tematikus, időszakos kiállítása is - számos előnnyel jár majd az oktatásban, a szakmai továbbképzésben és a turizmusban is. A tagmúzeumok ingyen "kölcsönzik" műveiket a múzeum számára, ami több tekintetben is praktikus, hiszen nincs szállítási és biztosítási költség, a műalkotások sem sérülhetnek meg.