Évi 175 milliót ad a kormány a népi kultúra támogatására

MTI
2005.11.30. 07:43
Csak akkor lehet az ország sikeres, ha bátran és büszkén vállalja a maga hagyományait - hangoztatta a miniszterelnök kedden Budapesten, amikor ismertette a Tengertánc elnevezésű programot. Gyurcsány Ferenc a Fonó táncházban arról beszélt, hogy nem intézményeket, hanem elsősorban közösségeket kívánnak támogatni a most meghirdetett programmal.

A kormányfő, aki mint mondta, egykori táncosként maga is vonzódik e területhez, arra hívta fel a figyelmet, hogy a "népi művészet nem múzeumokba való". A kultusztárca jövő évi költségvetéséből biztosított 175 millió forint keretösszegű Tengertánc elnevezésű program, a többi közt a "táncház-mozgalom hagyományára és a népzenei, világzenei közkincsre" épít. A program önálló keretet biztosít például a tájházak infrastrukturális fejlesztésére, a magyar népzenei tehetségek hazai és külföldi bemutatására, valamint a folklór ismeretanyag digitalizálására.

A Fidesz szerint a programra szánt 175 millió forint valódi segítséget nem jelent, hiszen ennyi pénzből legfeljebb néhány népművészeti műhely juthat majd támogatáshoz. Ráadásul ismét álságos a Medgyessy-Gyurcsány-kormány. Hiszen miközben hatalmas sikerként jelenti be a népi kultúra támogatását, aközben közel 200 millió forintot el is von e területtől, és jelentősen csökkenti a művészeti képzésre szánt támogatást, ellehetetlenítve ezzel a művészeti iskolák működését.