Dzsessz és funky: Count Basic az A38-on

2005.12.05. 18:51

December 7-én, szerdán a budapesti A38 hajón ad koncertet a Count Basic, azaz Kelli Sae, az Incognito énekesnőjének csapata. A zenekar már régen jelentkezett új lemezzel - a legjobb felvételeket tartalmazó cd-je viszont idén jelent meg -, de mindmáig Európa legjobb acid jazz-funky formációjának számít. Tizenegy év, négy nagylemez, teltházas koncertek százai állnak mögötte.

A kilencvenes évek elején alapított Count Basic Peter Legat és Kelli Sae szüleménye. Japántól az Egyesült Államokig hatalmas sikerrel szerepelnek klubokban és a slágerlistákon egyaránt. A zenekar jellegzetes funkos-dzsesszes zenei világa, a markáns hangszerelés, az élő fellépések "majdnem-bigband" méretű felállása óriási népszerűséget hozott a Count Basicnek, és a dzsesszközönség éppúgy elfogadja zenéjét, mint a partilátogatók.

A duó körül hamar kialakult a muzsikusokból álló mag. A zenészek igen intenzív kapcsolatokat ápolnak a nemzetközi dzsessz-funk sztárjaival és a bécsi zenei élettel: a Count Basic-tagok Gloria Gaynorral éppúgy játszottak, mint Kruderrel és Dorfmesiterrel (akik számos remixet készítettek a Count Basicnek), Ray Charlesszal éppúgy, mint Natalie Cole-lal vagy Carla Bleyjel.