Burkolt reklám miatt büntették meg az RTL Klubot

MTI
2005.12.07. 09:57
Az ORTT 7,1 millió forintos büntetést szabott ki az RTL Klub egyik augusztusi Híradójával szemben. Az ORTT burkolt reklámnak ítélte ugyanis a Hégető Honorka Alapítvány pályázatának ismertetésénél "az alapítvány fő támogatója a Pannon GSM" szövegrészt. Szerinte a cég jótékonysági célú tevékenységének bemutatása alkalmas arra, hogy a nézőket a mobil-szolgáltató szolgáltatásainak igénybevételére ösztönözze.

A kereskedelmi csatorna nem ért egyet az ORTT döntésével, rámutat, hogy elkötelezett híve annak, hogy cégek társadalmi szerepvállalásáról objektív módon tájékoztasson, elősegítve így a gazdasági szféra e téren szükséges felelősségteljes magatartásának kialakítását és folytatását. Az RTL Klub többször kinyilvánította azt az általa követett elvet, hogy a 10 millió forint nagyságrendű adományok felajánlóit megnevezi, annak érdekében, hogy előmozdítsa mind a cégek, mind a magánszemélyek jótékonykodását.

Az ORTT számára ismertek az RTL Klub e tárgykörben kialakított szabályai - írják a közleményben -, mégsem értesítette korábban a csatornát, hogy azzal nem ért egyet, sőt, azt azon túl, hogy társadalmi szinten pozitív kezdeményezésnek nem értékeli, kifejezetten jogilag aggályosnak tartja. Az ORTT szóvivője szerdán este nem kívánt reagálni az RTL Klub közleményére.