Judit
-2 °C
8 °C

Bartók Béla-emlékév lesz jövőre

MTI
2005.12.07. 15:21
Gyurcsány Ferenc kormányfő elnökletével megtartotta alakuló ülését a Bartók Béla Emlékbizottság kedden, Budapesten. A zárt ajtók mögött ülésező testület a zeneszerző születése 125. évfordulója alkalmából jövőre rendezendő eseménysorozatot készíti elő.

A "Cantata Profana" mottóval meghirdetett jubileumi év fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök, védnökei Bartók Béla jogutódjai: Bartók Péter és Vásárhelyi Gábor lesznek. Bozóki András a tervezett programokat ismertetve elmondta, hogy a nyitóhangversenyt 2006. március 24-én tartják a budapesti Művészetek Palotájában.

Az évforduló alkalmából számos zenei, táncművészeti, zenetudományi eseményt tartanak a fővárosban és vidéken, így például Szombathelyen szemináriumot, Debrecenben kórusversenyt, Budapesten nemzetközi zongoraversenyt szerveznek - sorolta. A miniszter kiemelte, hogy megújul a Bartók-emlékház, átadják a rákoshegyi Bartók Zeneházat, és új CD-összkiadás indul.

A tárca jövő évi költségvetéséből kétszázmillió forintot szánnak a programsorozatra, ezt az összeget más minisztériumok, a főváros, a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) és magánszponzorok forrásai egészítik ki.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.