Megszűnik a Magyar Irodalmi Díj

Népszabadság
2005.12.09. 11:51
Januárban már nem adják át a Magyar Irodalmi Díjat. Az utóbbi öt esztendőben évi ötmillió forinttal járó elismerés adományozója, a Magyarország Európában Alapítvány befejezi ezt a programját - értesült a Népszabadság.

Göncz Árpád volt államfő elnökletével létrejött alapítványnál Fazakas Szabolcs ügyvezető elnök csütörtökön megerősítette a hírt. Hozzátette: eredetileg az alapító cégek öt évre vállaltak kötelezettséget a díj kifizetésére, és ez az időszak letelt. Fazakas magyarázatként hozzáfűzte, időközben az alapító tíz nagyvállalat közül több megszűnt, illetve átalakult, személyi változások is történtek, és az alapítók ma úgy vélik, az alapítvány más programjait, a külföldi vendégekkel való találkozásokat, társas rendezvényeket kellene tovább vinni.

Göncz Árpád alapítványi elnök a napilap kérdésére annyit mondott, szívből sajnálná, ha egy ilyen nívós civil irodalmi díj megszűnne. Információnk szerint az alapítvány kuratóriuma hivatalosan még nem mondta ki a végső szót az ügyben.

A díjat az elmúlt öt évben Esterházy Péternek, Rakovszky Zsuzsának, Bodor Ádámnak, Szilágyi Istvánnak (aki nem vette át), Tolnai Ottónak és Parti Nagy Lajosnak ítélték oda.