Jászolkiállítás a Városligetben

MTI
2005.12.15. 09:54
A főváros egyik legszebb helyszínén, a városligeti Vajdahunyadvárban, a Mezőgazdasági Múzeumban december 17. és 2006. január 15. között rendezik meg a XII. betlehemi jászol-kiállítást.

Magyar hivatásos kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek mellett műkedvelő alkotók: kézügyességgel és fantáziával megáldott gyerekek, fiatalok, pedagógusok, óvónők, más civil foglalkozású felnőttek és nyugdíjasok, művészeti iskolák tanulói, látássérültek és értelmi fogyatékosokkal foglalkozó intézmények, valamint határon túli - erdélyi, vajdasági, szlovákiai - magyar alkotók, kétszáznál is több munkája szerepel a tárlaton.

Az alkotások témája Jézus születéséhez kapcsolódik, a betlehemi jelenetet és annak résztvevőit ábrázolják.

Készítésükhöz az alkotók természetes alapanyagok használtak fel: fa, agyag, csuhé, szalma, gyékény, vessző, termények, textil, bőr, papír, fémek, üveg, kő és mézes kalács.

A készítők a legkülönfélébb technikákkal hozták létre alkotásaikat, úgymint: faragás, kerámia-formázás, csuhé-, szalma- és vesszőfonás, szövés, hímzés, foltvarrás, nemezelés, batikolás, fa- és levélintarzia-készítés, tűzzománcozás, ikon- és olajfestés, gravírozás és hajtogatás.