Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Kritikai gép a Jövő Házában

Index
2005.12.16. 19:50
A Millenáris Parkban, a most nyíló Jövő Házában pénteken nyílt meg Sterk Barbara K-GÉP c. interaktív hanginstallációja. A K-GÉP, azaz a "kritikai-gép" Alan Turing matematikus automatáira reflektál. Tanulva a híres Turing-gép fogyatékosságaiból, a tudós szerette volna elérni, hogy a gép reakciói csak részben legyenek determinálva a konfiguráció által. Idővel ezért számos más automatát is alkotott, amelyek egyre magasabb szintű interaktivitást valósítottak meg.

A K-GÉP a Turing modellekre alapozva éppen az interakció kultúrájának korlátaira próbálja felhívni a figyelmet. Az installáció működésében felvázolja és értelmezi a technológiai innovációk, médiaművészet és új média területén elterjedt zárt, lineáris, csupán a lezárt feltételeket kezelni tudó interakciót.

Az elsötétített teremben a látogató mozgásával különböző hangokat hív életre, melyek erősségét egy hangmátrix irányítja. Itt a megszokottól eltérően, a hallgató minél közelebb ér egy hangfalhoz, annál halkabban szól belőle a térbeli pozicióhoz rendelt frekvencia. A terem közepén áthaladva pedig egy automata villogása figyelmezteti a közönséget: elvileg ugyan az "interakció legbelsejéig" jutott el, mégis ki van zárva a reaktív gépezetboő. A kérdés adott: vajon tekinthetünk-e a felhasználóra úgy, mint az interakció hibás láncszemére.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!