Az elmúlt tíz év legjobb díszletei és jelmezei könyvben

Népszabadság
2005.12.21. 08:00
81 díszlet- és jelmeztervező művésznek a legutóbbi évtizedben megvalósult színpadi munkáit mutatja be egy teljességre törekvő kötet, amely áttekinti az 1995 és 2005 közötti bonyolult és gazdag évtized színpadképi világát - írja a Népszabadság. A Göncöl Kiadó a szakma kezdeményezésére vágott bele a "Díszlet - jelmez - Magyar szcenográfia 1995-2005" című könyv elkészítésébe.

A magyar színpad látványvilágáról utoljára a nyolcvanas évek elején jelent meg könyv. Mivel a most megjelent kötet szerkesztői teljességre törekedtek, a Magyar Látvány- Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társaságától kapott segítségen túl igyekeztek megkeresni mindenkit, aki az elmúlt évtizedben ezen a területen alkotott.

A könyv lexikonszerűen mutatja be a tervezők munkáit. Elsőbbséget kaptak a képek, a szöveges információ meglehetősen tömör és szűkszavú. Az album több mint 400 előadás (színdarab, film, opera) képanyagából válogatva ezernél is több, zömében színes illusztrációval mutatja be az elmúlt tíz év látványterveinek sokféleségét.