Másodszor támadt Duchamp piszoárjára a hetvenéves férfi

MTI
2006.01.05. 15:20

Egy hetvenéves férfi kalapáccsal támadt rá Marcel Duchamp piszoárjára a párizsi Pompidou-központban, és nem is először, tudta meg az AFP a rendőrségtől és a rendezőktől. A nyilvános vécék felszereléséhez tartozó közönséges gyári kerámiapiszoár művészettörténeti nevezetesség azóta, hogy Duchamp (1887-1968) 1917-ben Kút címmel saját műveként kiállította, bizonyítandó, hogy a köznapi élet bármely tárgya műalkotássá válhat a művész akaratából, aki kiválasztja és kiállítja.

Ezúttal a dadaizmus történetéről rendezett kiállításon mutatták be a párizsi Pompidou-központban, itt rongálta meg a támadó kalapácsa. A műtárgy zománca sérült meg, ezért restaurálásra visszavonták a kiállításról, a kalapácsos embert pedig őrizetbe vették. Hamar kiderült: visszaesőről van szó, 1993-ban már egyszer megkísérelte megrongálni Duchamp művét, amelyet akkor Nimes városában állítottak ki.

A dadaizmusról rendezett kiállítás hétfőn zárja kapuit, eddig csaknem 350 ezer látogató volt kíváncsi az ott kiállított művekre, köztük Duchamp piszoárjára.