Piroska
-12 °C
-2 °C

Másodszor támadt Duchamp piszoárjára a hetvenéves férfi

MTI
2006.01.05. 15:20

Egy hetvenéves férfi kalapáccsal támadt rá Marcel Duchamp piszoárjára a párizsi Pompidou-központban, és nem is először, tudta meg az AFP a rendőrségtől és a rendezőktől. A nyilvános vécék felszereléséhez tartozó közönséges gyári kerámiapiszoár művészettörténeti nevezetesség azóta, hogy Duchamp (1887-1968) 1917-ben Kút címmel saját műveként kiállította, bizonyítandó, hogy a köznapi élet bármely tárgya műalkotássá válhat a művész akaratából, aki kiválasztja és kiállítja.

Ezúttal a dadaizmus történetéről rendezett kiállításon mutatták be a párizsi Pompidou-központban, itt rongálta meg a támadó kalapácsa. A műtárgy zománca sérült meg, ezért restaurálásra visszavonták a kiállításról, a kalapácsos embert pedig őrizetbe vették. Hamar kiderült: visszaesőről van szó, 1993-ban már egyszer megkísérelte megrongálni Duchamp művét, amelyet akkor Nimes városában állítottak ki.

A dadaizmusról rendezett kiállítás hétfőn zárja kapuit, eddig csaknem 350 ezer látogató volt kíváncsi az ott kiállított művekre, köztük Duchamp piszoárjára.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.