Csernus Tibor tárlata a KOGART-ban

Népszabadság
2006.01.06. 08:30
Több mint másfél évtized után a Párizsban élő Csernus Tibor pénteken újra nagyszabású tárlattal jelentkezik Budapesten - írja a Népszabadság. A világhírű magyar-francia festőművész a KOGART-nál mutatja be márciusig javarészt újabb keletű munkáit - főleg olajképeket, de néhány akvarellt és rajzot is.

A 78 éves Kossuth-díjas művész a napilapnak elmondta: "még nem ismerem pontosan az összeválogatott anyagot, de azt tudom, hogy Párizsból nagyrészt a Claude Bernard és a Trigano Galériától, valamint a Sulkowsky-gyűjteményből lesznek képeim. Korai munkáimat főleg magyarországi múzeumok kölcsönzik. A kollekció hozzávetőleg 80 festményből áll; így az anyag lényegében keresztmetszetet ad a teljes pályámról".

Csernus Tibor Bernáth Aurél tanítványaként végezte a Képzőművészeti Főiskolát 1952-ben. Néhány évig mestere hatása alatt, posztimpresszionista képeket készített, majd az ötvenes évek végén ő lett a szürnaturalista irányzat legnagyobb hatású képviselője. 1964-ben Párizsba települt; a hetvenes évek közepéig hiperrealista műveket alkotott. Nemzetközi hírnevét úgynevezett caravaggista képeivel alapozta meg. Nyugat-Európán kívül nagy sikereket aratott kiállításaival az Egyesült Államokban. A legutóbbi esztendőkben feltűnést keltett Hoggarth-sorozatával.