Sikeres a grafikai kiállítás a Szépművészetiben

Index
2006.01.10. 12:33
Egy hónap alatt csaknem 15 ezren voltak kíváncsiak a Szépművészeti Múzeum centenáriumi kiállításra. A Kép a képben - Művész és közönség öt évszázad grafikusművészetében Burgkmairtól Picassóig című kiállítás olyan műveket tár a látogatók elé, amelyeken az ábrázolás tárgya maga a művészet. A kiállítás - mely március 27-ig tekinthető meg - hat tematikus részben csaknem 200 művet mutat be a 16-20. századig.

A múzeum 99. születésnapján, a Tiziano és a velencei Madonna című kiállítással egy időben nyílt tárlat igazi különlegességét az adja, hogy a szokásos kiállításoktól eltérően itt magát a művészetet, az alkotót, az alkotás folyamatát, a mű bemutatását, befogadását ábrázoló grafikákat tekinthetnek meg az érdeklődők.

A kiállítás hat tematikus egysége az árnyék körberajzolásának az ábrázolásától a nyilvános kiállításokig vezető utat járja be, elsősorban a múzeum rendkívül gazdag gyűjteményének sokszorosított grafikái közül válogatva. Sok rézkarc és rézmetszet első ízben kerül bemutatásra, de az anyagot néhány magángyűjtőnek és a stuttgarti Staatsgalerie Grafikai Gyűjteményének a kölcsönzése teszi még izgalmasabbá. A válogatás legkorábbi darabja 1510-ben készült, a legutolsó pedig egy 1963-ban készült Pablo Picasso rajz.