Kifütyülték Wagner dédunokáját Berlinben

MTI
2006.01.10. 16:54
Giacomo Puccini Triptichonjának rendezésével a berlini Deutsche Operben sem szerzett jó pontokat Richard Wagner dédunokája. Amikor a 27 éves Katharina vasárnap este a függöny legördülése után megjelent a színpadon, jóval több "Pfúj!" kiáltás, mint taps fogadta őt.

A Triptichon (Angelica nővér, Gianni Schicchi és A köpeny) 1918-as New York-i ősbemutatója óta a világ legnevesebb operaházainak műsorán szerepel, mint Puccini legnépszerűbb és egyedülálló tömörségű drámai alkotásainak egyike.

Katharina Wagner a három - súlyos erkölcsi problémát taglaló, de különböző cselekményű és színhelyű - egyfelvonásost egyetlen színpadképpel kötötte össze, amely a kolostort, a toscanai szobát és a modern lakást egyaránt ábrázolja. Ebben a díszletben a fal fülkéjéből kilépő gipszmadonna cigarettára gyújt, miközben a nővérek sportújságot olvasnak, chiantit szürcsölnek, vagy plüss teddy macikat simogatnak, és a bosszúvágyó nagynéni egy domina képben jelenik meg.

A berlini Triptichon a negyedik rendezése Katharina Wagnernek, aki a tervek szerint 2007-ben mutatkozik be Bayreuthban A nürnbergi mesterdalnokok színpadra állításával.