Pénteken nyílik a spanyol festészeti kiállítás a Szépművészetiben

MTI
2006.01.24. 16:03

Az év egyik múzeumi szenzációjának ígérkező, öt évszázad spanyol remekműveit felvonultató festészeti tárlat nyílik a Szépművészeti Múzeumban, az épülő kiállítást Baán László főigazgató és Nyerges Éva kurátor kedden mutatta be a sajtónak. Csaknem 50 milliárd forintra biztosították a 13 külföldi gyűjteményből érkezett alkotásokat, ami alapján ez az elmúlt évek legnagyobb értékű magyarországi kiállítása, mondta Baán László, jelezve, hogy ez a különleges tárlat az első igazi nagy kiállítás a centenáriumi évben. A Szépművészeti Múzeum, az első önálló magyarországi művészeti múzeum 1906-ban nyitotta meg kapuit; az intézmény egyedi bemutatókkal, megújulva ünnepli alapításának 100. évfordulóját.

Az El Greco, Velázquez és Goya nevével fémjelzett kiállításra - amely péntektől látogatható és április 30-ig tart nyitva - a festmények többségét németországi, bécsi és madridi múzeumokból szállították Budapestre. A külföldi remekművek a világ legjelentősebb spanyol gyűjteményei között számon tartott budapesti kollekció legjelesebb darabjaival együtt láthatók. A kiállításon olyan főművek láthatók, mint Velázquez Margarita Teresa infánsnőről és Don Carlos infánsról festett művei, saját feleségéről készített portréja, valamint El Greco Pünkösd oltárképe. Budapestre érkezett Ribera Bűnbánó Magdolnája, Murillo Kis gyümölcsáruslánya és Zurbarántól a Szent Bonaventura imája.

Baán László főigazgató azt mondta, több százezer látogatóra számítanak. A nagy érdeklődésre felkészülve új jegyvásárlási rendszert vezettek be, ennek keretében 150 értékesítési helyen és a sorban állás elkerülésére interneten lehet meghatározott idősávokra szóló belépőt váltani.