Faludyval hirdeti politikai semlegességét az Irodalmi Jelen

Népszava
2006.01.27. 13:07
Magyarországon is terjeszkedni kíván az Aradon szerkesztett irodalmi havilap, az Irodalmi Jelen. Az ötödik évfolyamát "taposó", külső megjelenésében az Élet és Irodalmat idéző, napilap formátumú orgánum nálunk még meglehetősen kevéssé ismert annak ellenére, hogy Erdélyben havonta 10-20 ezer példányban jelenik meg, s ezzel a legnagyobb példányszámú magyar nyelvű irodalmi lap státuszával dicsekedhet - írja a Népszava.

A főszerkesztő Böszörményi Zoltán aradi születésű és maga is jelentetett már meg verseket, illetve regényeket, ezzel a vállalkozással pedig kifejezetten az igényes irodalmat szeretné felkarolni politikai szerkértáboroktól szigorúan függetlenül. Ennek megfelelően a lapban sokszínű politikai palettát lefedő írók-költők publikálnak, így Szőcs Géza és Orbán János Dénes úgyanúgy szerző, mint Csaplár Vilmos, Térey János, Földényi F. László, vagy Bacher Iván. A lap emblematikus figurája Faludy György költő, a főszerkesztő a politikai függetlenséget az ő személyével is szeretné jelezni.

A tárcákat, novellákat, verseket, irodalmi és színházi kritikákat tartalmazó folyóirat eddig mintegy kétszáz írónak-költőnek biztosított publiklási lehetőséget, de nem zárkózik el az eddig ismeretlen tehetségektől sem.