Amerikai feketék nemzeti múzeuma épül Washingtonban

MTI
2006.02.01. 10:35
Az amerikai feketék történelmét és kultúráját megörökítő nemzeti múzeum épül Washington központjában. Az Egyesült Államok kongresszusa - régi adósságot törlesztve - már 2003-ban döntött a múzeum felépítéséről, a határozatot George Bush elnök aláírta, a helyszín kiválasztása azonban mostanáig húzódott.

A múzeumot a főváros központjának kelet-nyugati tengelyét kijelölő pázsit, a National Mall mentén építik fel, ahol a híres Smithsonian Intézet múzeumai sorakoznak. Az Amerikai Történelem Nemzeti Múzeuma szomszédságában, a Washington-obeliszk közelében, egy jelenleg beépítetlen területen áll majd az Afrikai Amerikaiak Történelmének és Kultúrájának Nemzeti Múzeuma - így döntött a Smithsonian Intézet.

A 31 ezer négyzetméter alapterületű épület nagyjából akkora lesz, mint az Amerikai Indiánok Nemzeti Múzeuma, amelyet 2004-ben avattak fel a National Mall mentén, a Capitolium közelében. Az afro-amerikaiak múzeumát az elképzelések szerint egy évtizeden belül felépítik.

A szövetségi kormány állja a 400 millió dollárra becsült költségek felét, a többit adományokból fedezik. Az épület terve az ígéretek szerint méltó lesz kiemelt helyéhez. Az első rabszolga-kereskedő hajó 400 évvel ezelőtti megjelenésétől a polgárháborún át a polgárjogi mozgalmakig tekinti át az afro-amerikaiak történetét. Az afro-amerikai múzeum létesítését a rabszolgaság intézményét felszámoló 1861-65-ös polgárháború fekete bőrű veteránjai vetették fel még 1915-ben.