Gárdi Balázs tarolt a sajtófotón

MTI
2006.02.03. 15:46
Dezső Tamás szabadúszó két sorozata nyerte el a XXIV. Magyar Sajtófotó pályázat nagydíjait. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Magyar Fotóriporterek Társasága által kiírt verseny eredményét pénteken hirdették ki Budapesten.

A pályázatra 266 pályázó 7.600 fotót küldött be - közölte Fejér Gábor, a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztályának elnöke. A díjakat április 27-én adják át a Művészetek palotájában, ahol a díjazott képekből kiállítás nyílik.

A legkiemelkedőbb teljesítményért járó elismerést, a MÚOSZ nagydíját Dezső Tamás a "Románia - Helyzetkép az uniós csatlakozás előtt" című sorozatával, az André Kertész nagydíjat, amely a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért jár, "Tótkomlós" elnevezéssel beadott fotóiért kapta.

Hír-eseményfotó egyedi művek kategóriában az első díjat "Szerelésből robbantás" című kép, Reviczky Zsolt, a Népszabadság munkatársa nyerte. A képzeletbeli dobogó második fokán Veres Viktor, a Blikk fotósa, a harmadik fokán pedig Darnay Katalin, az Europress Sajtóügynökség munkatársa végzett.

Horváth Dávid szellemi szabadfoglalkozású "Eörsi István 2005" című képével nyert első díjat az emberábrázolás-portré (egyedi) kategóriában. A második díjat Gárdi Balázs szabadúszó, a harmadik díjat Schmidt Andrea, a Dél-Magyarország munkatársa kapta.

A művészeti sorozatok közül az első helyen Dezső Tamás, a másodikon Szigetváry Zsolt, az MTI külső munkatársa és Hajdú D. András szellemi szabadfoglalkozású, a harmadikon Bócsi Krisztián, a HVG külső munkatársának fotói végeztek. A sorozatok közül első helyre Gárdi Balázs (szabadúszó), a másodikra Illyés Tibor (MTI), a harmadikra Árvai Károly (szabadúszó) anyagát rangsorolták.