Háromszázezren voltak kíváncsiak a Bécs-Budapest tárlatra

litera.hu
2006.02.07. 12:46
Vasárnap zárult ünnepélyes keretek között az a kiállítás Szentpétervárott, mely egyben a 2005-ös oroszországi magyar kulturális évad hivatalos lezárását is jelentette, melynek keretében tavaly több mint száz különböző magyar kulturális programot mutattak be nagy sikerrel Moszkvában és Szentpétervárott.

A Bécs és Budapest Szentpétervárott 1870-1920 című rangos kiállítást november 11-én nyitották meg a szentpétervári Ermitázsban. A számos témát feldolgozó, több évszázadot felölelő bemutatót három hónap alatt háromszázezer látogató tekintette meg.

A közel 500 műtárgyat felvonultató tárlat alapjául a bécsi Harrach palotában nagy sikerrel megrendezett 2003-as Az áttörés kora: Bécs és Budapest a historizmus és az avantgard között, valamint a budapesti Magyar Nemzeti Galériában, a Budapesti Történeti Múzeumban és az Országos Széchényi Könyvtárban 2004-ben bemutatott Klimt, Schiele, Kokoschka és a dualizmus művészete című tárlat szolgált.

A kiállítás anyagát 11 magyar és 6 osztrák múzeum, valamint több magángyűjtő kölcsönözte, illetve az Ermitázs gyűjteményéből további műtárgyak egészítették ki. Az esemény egyben a Szem előtt Magyarország oroszországi magyar kulturális évad hivatalos lezárását is jelentette