Meghalt Betty Friedan, a feminizmus anyja

Tûsarok.org
2006.02.07. 13:01
Február 4-én, 85 évesen szívelégtelenségben meghalt Betty Friedan amerikai feminista, aktivista, író. Fiatalkorában aktívan részt vett marxista körök tevékenységében, később az egyetemi újságot szerkesztette, majd baloldali és szakszervezeti ügyekben tudósított.

1963-ban jelent meg a feminista irodalom egyik mérföldkövének számító "A misztikus nőiség" (The Feminine Mystique, más források szerint "A női csoda") című könyve, melynek mondanivalója annyira felkavaró és radikálisnak tetsző, hogy amerikai konzervatívok még ma is az ötödik helyre teszik a "legveszedelmesebb könyvek" listáján. A kötet ben Friedan a nők ipari társadalmakban betöltött szerepét, ezen belül is a főállású háziasszony és családanya szerepkörét vizsgálta kritikus szemmel, amit egyszerűen csak "kényelmes koncentrációs tábornak" nevezett.

A könyv hatása minden előzetes várakozást felülmúlt. Azonnal bestseller vált belőle, és többek között ennek tulajdonítják, hogy Amerikában a hatvanas években elindult a feminizmus második hulláma, amely a nők függetlenségét és nagyobb politikai részvételét tűzte célul. Friedan 1966 nyarán megalakította a Nemzeti Szervezet a Nőkért (National Organization for Women - NOW) nevű, máig legnagyobb feminista tömörülést, melynek fő célkitűzése, hogy segítse és biztosítsa a nők teljes rangú részvételét társadalmi ügyekben.