Wu-Tang Killa Beez a Petőfi Csarnokban

MTI
2006.02.08. 11:18

A nemzetközi hiphop egyik legnépszerűbb zenekara, az RZA (született Robert Diggz) alapította Wu-Tang mozgalom egyik formációja, a Wu-Tang Killa Beez lép fel február 13-án a Petőfi Csarnokban. A Killa Beez tagjai Cilvaringz, Beretta 9 és Shogun Assason, DJ Sueside, a Shabbaz the Disciple, Bronze Nazareth, Blue Raspberry és Barracuda. A Wu-Tang erdeteileg mozgalomnak indult, nem csak a Wu-Tang Clant jelentette. RZA, a Wu-Tang Clan frontembere és producere a Killa Beezt, a Wu-Tang második nemzedékét 1996-ban alakította, a formáció onnan indult el, ahol a Clan abbahagyta.

Shabazz the Disciple a The Diary of the Madman (Egy őrült naplója ) című számával hívta fel magára a figyelmet. Olyan népszerű hiphopzenészek dícsérték, mint Nas, Big Pun, Rakim, KRS One és Eminem. Cilvaringz, DJ Sueside és Barracuda európai Wu-Tang-csapata a hip-hop történetének legnagyobb világturnéját bonyolították le: 5 kontinens 35 országának 55 városában léptek fel. A Wu-tang Killa Beeznek Cilvaringz az egyetlen európai tagja. Bronze Nazareth csatlakozott legutóbb - 2003-ban - a Wu-tang mozgalomhoz. Zenészként és producerként hívta fel magára a figyelmet, ő lesz a producere a Wu-Tang Clan 2006 végére ígért utolsó albumának.

Blue Raspberry hét oktáv terjedelmű hangon énekel, lemezei közül több a műfaj klasszikusa. A rhythm and blueshoz is vonzódik, Ella Fitzgeraldot, Billy Holidayt, Patti LaBelle-t és Aretha Franklint tekinti példaképének. A Wu-Tang Killa Beezben Christ Bearernek van leginkább megkülönböztethető hangja.

RZA eddig két Wu-Tang Killa Beez-lemezt adott ki, melyek világszerte több mint kétmillió példányban keltek el. A Killa Beez idén tízéves, ez a második európai turnéja. Előttük Salah Edin, az arab világ első számú hiphopzenésze mutatkozik be, aki eddig több mint 19 országban adott koncertet.