Ambrus
-7 °C
3 °C

Elhunyt Peter Benchley, A fehér cápa írója

MTI
2006.02.13. 09:55
Kapcsolódó cikkek (1)
Hatvanöt éves korában elhunyt Peter Benchley, A fehér cápa (Jaws) című regény írója, amelyből Steven Spielberg A cápa című nagysikerű filmet forgatta. Az írót a New Jersey állambeli princetowni otthonában érte a halál, gyógyíthatatlan tüdőbetegségben szenvedett - közölte vasárnap éjjel felesége, Wendy Benchley.

Benchley 1974-ben írta meg regényét, amely az egy évvel később a könyv alapján forgatott Spielberg-filmnek köszönhetően vált igazán világhírűvé. A háromszoros Oscar-díjas film forgatókönyvének is ő volt az egyik társszerzője. A regény fürdőzők millióinak idegét borzolta, bár Benchley a cápák védelmezőjévé vált.

"Spielberg a legnagyszerűbb filmet készítette, Peter nagyon örült" - mondta Wendy Benlchey az amerikai hírügynökségnek. "Peter azonban mindig hangoztatta, hogy a könyv kitalálás, regény, és ezért nem érezte magát felelősnek a cápáktól való félelemért, akárcsak Mario Puzo (A keresztapa szerzője) sem volt felelős maffiáért" - tette hozzá.

Peter Benchley 1940-ben született New Yorkban, a Harward egyetemen szerzett diplomát, a The Washington Post és a Newsweek munkatársa volt. Több regényét, így a Cápaembert (Creature), A szörnyet (The Beast), A rémségek szigetét (The Island) és A mélységet (The Deep) szintén filmre vitték.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.