Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Che Guevara az áru - kiállítás New York-ban

Népszabadság
2006.02.13. 10:20
A világ legtöbbször és legtöbb féle módon használt fényképéről rendeztek kiállítást New Yorkban. A Nemzetközi Fotográfiai Központ (ICP) február végén záruló tárlata kizárólag Alberto Korda 1960-ban, Che Guevaráról készült portréjáról szól, amely a kollégiumok szobáiban kiragasztott plakátoktól a trikókon, órákon, bögréken, naptárakon, táskákon, kulcstartókon és a sörreklámokon át Michael Tyson bicepszéig ma is rengeteg helyen látható.

A Che! Forradalom és kereskedelem című tárlatot Trisha Ziff rendezte, aki négy évvel ezelőtt Mexikóvárosban egyszer már tető alá hozta ugyanezt a kiállítást, s New York-i eseményt is több mexikói forrás támogatta. Az eredetileg divatfotós Korda 1960 márciusában a Revolución című kubai lapnak fényképezett egy havannai tömeggyűlésen. A szónok Fidel Castro volt, Gueavara csak rövid időre ment fel a tribünre, ahonnan szemügyre vette a hallgatóságot.

A mára világszerte közismert kép ironikus módon már először is reklámként látott napvilágot: 1961 áprilisában a Revolución egy konferenciát hirdetett vele, amelyen Ernesto Guevara volt az egyik meghívott előadó. A fotóriporter sosem érvényesítette szerzői jogait, csupán egyetlen egyszer perelte be Angliában a Smirnoff vodka gyártóját - akkor is csak azért, mert helytelenítette, hogy Guevara arcmásával szeszesitalt népszerűsítsenek. Korda 2001-ben Párizsban halt meg.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!