Cimbalom és dzsessz az A38-on

2006.02.13. 19:32

Két remek cimbalmos - Balogh Kálmán, Lukács Miklós -, és két kiváló fúvós - Kovács Ferenc, Dresch Mihály - lép fel február 15-én, szerdán este az A38 Hajón. Az 1959-ben született Balogh Kálmán a világ legismertebb cimbalmosai közé tartozik, akinél többet talán senki nem tett e hangszer elismertetéséért. A világ hangverseny-termeinek ünnepelt sztárja, Kapolcstól a Carnegie Hallig több száz koncertet adott már, elsöprő sikerrel. Közös lemezt készített David Murray-vel, számtalan lemezen működött közre a Dresch Quartettől a Muzsikás, a Méta, Márta István, a Mitsoura, az Ando Drom albumain keresztül a Budapest Ragtime Bandig.

Kovács Ferenc a kortárs dzsessz egyik legsokoldalúbb egyénisége, nem csupán hegedűn, szárnykürtön és trombitán játszik kitűnően, és remekül énekel, de fát farag, művészi szinten űzi a sporthorgászatot és a főzést, nem mellékesen pedig egykori tagja a magyar karateválogatottnak, illetve 4 danos kendomester, több Európa-bajnoki címmel. Hasonló sokféleség jellemzi zenei pályafutását: a Budapest Ragtime Banddel ragtime-ot, a Dresch Quartettel vagy Gadó Gáborral kortárs dzsesszt, a Djabéval világzenét, Tereskovával underground rockot, Pocsolyással bluest, Szabados Györggyel és a Magyar Királyi Udvari Zenekarral kortárs zenét, saját projektjével, a Magonnyal pedig autentikus népzenét játszik.

Lukács Miklós a fiatalabb cimbalmosgeneráció képviselője, a koncert többi fellépőjéhez hasonlóan ő is a dzsessz, a népzene és a kortárs komolyzene határterületén mozog, Borbély Mihály és Balázs Elemér lemezein volt közreműködő, a Budapest Fesztiválzenekarral vette fel Liszt Ferenc Magyar rapszódiáit, és vendégszólistaként szerepelt a Concertante di Chicago koncertjein. Az utóbbi időben a Dresch Quartetben csillogtatja virtuozitását, és demonstrálja a cimbalom tökéletes szvinges húzását. Első saját lemeze tavaly jelent meg, ezen Szakcsi Lakatos Bélával játszik duóban.

A Dresch Quartet vezetője, Dresch Dudás Mihály 1955-ben született. Első együttesét 1984-ben alapította. A zenekarhoz kis időre csatlakozott az azóta szólókarriert befutott Lajkó Félix is. Lajkót Kovács Ferenc, majd két évvel ezelőtt Lukács Miklós váltotta fel, így stabilizálódott a Dresch Quartet klasszikus felállása. Talán senkinek sem sikerült következetesebben ötvözni a magyar népzenei hagyományt a klasszikus amerikai dzsesszel.