Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

3,5 milliárd forinttal támogatja a kortárs komolyzenét a kormány

Népszabadság
2006.02.14. 11:46
A kortárs komolyzenének nyújtandó idei támogatásokról tartott hétfőn sajtótájékoztatót Bozóki András kulturális miniszter. A tárca a jövőben támogatni szeretné a kísérleti kortárs zenei műhelyeket, idén az Új Magyar Zene Egyesület (UMZE) és annak kamarazenekara kap 30 millió forintot.

A minden évben a legnagyobb vitákat kiváltó zenekari támogatásokra ebben az évben majdnem 3,5 milliárd forintot költenek. Ebből 1,01 milliárd forintot kapnak meg a helyi önkormányzatok által fenntartott zenekarok és énekkarok, 220 millió forintot a regionális filharmóniai kht.-k, 25 millió forintot a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet viselő Talentum Rajkó Zenekar, 18 milliót a Budapesti Kamaraopera, kiemelkedő nemzeti zenekarként pedig 1,650 milliárd forintot a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár, illetve 345 millió forintot a Budapesti Fesztiválzenekar.

A konszolidációs keretet idén "zenekari kiegészítő támogatás" néven osztják szét, összege 171 millió forint. Ebből 30 millió az UMZE támogatása, a többit a Szolnoki Liszt Ferenc Kamarazenekar (20 millió Ft), a Danubia Szimfonikus Zenekar (30 millió), a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar (20 millió), a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara (38 millió), a Modern Art Orchestra (5 millió), a Budapesti Vonósok Kamarazenekar (5 millió), a Magyar Virtuózok Kamarazenekar (5 millió), a Weiner-Szász Kamarazenekar (15 millió) és a Tatabányai Szimfonikus Zenekar (3 millió) kapja. Ezenkívül a tárca támogatja a Dohnányi Archívumot 12 millió, a Budapest Music Centert (BMC) pedig 16 millió forinttal.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.