Képregény nap a Bálint Zsidó Közösségi Házban

Index
2006.02.14. 16:07
2006. február 19-én délelőtt tíztől este hatig képregényes napot tart a Bálint Zsidó Közösségi Ház (Budapest, VI. Révay utca 16.). Egy órától Joseph Pulitzer szerepe az amerikai képregény kialakulásában címmel Bayer Antal, a Míves Céh Kiadó vezetője tart előadást. Fél kettőttől Marcel Gotlib és Joann Sfar: zsidó származású francia sztárrajzolók Erdélyből és Algériából című előadásában az alkotók munkáit Láng István, a Kretén magazin főszerkesztője és Gál Szilvia, a Dragon Rouge kiadó vezetője mutatják be.

Kettőtől Superman és a gólem: zsidó származású alkotók és motívumok az amerikai szuperhősös képregényekben címmel Birkás Péter újságíró (Mozinet) beszélget Bayer Antallal és Láng Istvánnal. Három órától Art Spiegelman, Will Eisner, Miriam Katin és a rabbi macskája: zsidó tematikájú képregények magyarországi fogadtatása címmel kerekasztal-beszélgetésre várják az érdeklődőket: Nagy Gergely (hvg.hu) beszélgetőpartnerei Kemény Vagyim (szociológus, a Maus kiállítás szervezője a budapesti metróban), Vajda Éva, Huszti Gergely (Ulpius-Ház), Teisenhoffer Viktória (Vándorkő Kiadó) és Bayer Antal (Míves Céh Kiadó).

Négy órától Antiszemitizmus és közömbösség: a zsidóság ábrázolása a magyar képregényben címmel Kiss Ferenc képregény-gyűjtő előadása hallható. A nap folyamán Zorro de Bianco, Fritz Zoltán, Saban és Lanczinger Mátyás, a Magyar Képregény Akadémia rajzolói képregény-iskolát tartanak gyerekeknek és nagyobbaknak.