Heller Ágnes kapta a Sonning-díjat

MTI
2006.02.21. 09:23
Heller Ágnes filozófus az európai kultúra kutatásában szerzett érdemeiért elnyerte a dániai Sonning-díjat. A koppenhágai egyetem közölte: az idén Heller Ágnes nyerte el az egymillió dán koronával (134 ezer euró, 33,5 millió forint) dotált, 1950 óta kétévente odaítélt Sonning-díjat.

Az indoklás szerint a magyar filozófus-író "fél évszázadon át kreatív tehetséggel, politikai intelligenciával, erkölcsi energiával és értelmiségi tisztességgel írta le Európa kultúráját". Heller Ágnes közölte, "olyan elismerésben részesültem, amelyet csak jó emberek kaptak, igazán megtisztelő, hogy bevettek ebbe a sorba".

Az 1929-ben született, filozófus végzettségű Heller Ágnes elmondta: mintegy negyven kisebb-nagyobb könyve van, művei 14 nyelven jelentek meg. Eleinte történetfilozófiai és etikai, politikai filozófiai és filozófiatörténeti könyveket írt, érdeklődése később kiterjedt az esztétika, a vallás-, történelem- és művészetelmélet területére.

Legutóbbi munkájában a komédia halhatatlanságáról, a komikum fogalmáról értekezett angolul, három-négy hónapja jelent meg és már fordítják magyarra; ezenkívül most fejezte be a Teremtés könyvének filozófiai értelmezéséről szóló magyar nyelvű könyvét.