Művészek a MűvészetMalomért

MTI
2006.02.23. 13:28
Száztizenkét grafika, rajz, akvarell, rézkarc, és néhány olajkép kerül kalapács alá szombaton Szentendrén a MűvészetMalom javára. Az aukción a Szentendre Művészetéért Alapítvány tulajdonában lévő egyedi és sokszorosított grafikai művekre, valamint kortárs művészek felajánlott alkotásaira lehet licitálni.

Tíz és negyvenezer forint közötti kikiáltási áron kínálják Barcsay Jenő, Pór Bertalan, Ilosvay Varga István, Szántó Piroska, Pirk János, Grúber Béla, Würtz Ádám grafikáit. Az élő szentendrei művészek adományozta kollekció tételei is húsz és ötvenezer forint közötti árakról indulnak, köztük Deim Pál, Lukács Tibor, Lukoviczky Endre, Magyar Gábor rézkarcai, Wahorn András szitanyomatai, Gy. Molnár István pasztellje, Nádler István, Keserű Ilona rajzai, Orbán Attila, Somogyi György olajképei. A legmagasabbra értékelt három vegyes technikájú efZámbó István műért 150, illetve 180-180 ezer forintról lehet licitálni.

A Szentendre belvárosában álló, romos, 19. századi ipari műemlék fűrészmalom felújítását, s ezzel egy, a szentendrei képzőművészetet bemutató múzeum és művészeti központ létrehozását Deim Pál festőművész kezdeményezte 1991-ben. A megvalósítására 43 szentendrei képzőművész és a Szentendrei Építész Egylet létrehozta a Szentendre Művészetéért Alapítványt. A terv megmozgatta a város civil társadalmát: az építészek a tervek elkészítésével, a művészek műveik felajánlásával, mások munkájukkal járultak hozzá a megvalósításhoz. E kezdeményezés mellé állt Szentendre önkormányzata, és a kulturális kormányzat is támogatta azt.

A beruházás első üteme 1998-ra elkészült. A 2000 óta önkormányzati intézményként működő MűvészetMalom kész szárnya időszaki kiállításoknak, félkész szárnya és udvara tavasztól őszig kiállításoknak és társművészeti rendezvényeknek ad helyet.

A város önkormányzata a malom rekonstrukciójának befejezése érdekében nagyberuházási és EU pályázatokon vesz részt, az alapítvány pedig "kis lépésekkel" igyekszik jobb feltételeket teremteni. 2004 őszén elhatározták, hogy évente egy-egy aukciót rendeznek, amelyen részben az intézmény saját gyűjteményéből, részben kortárs szentendrei és Szentendréhez kötődő művészek felajánlott alkotásaiból árvereznek el műveket, s az árverések sorában az idei a harmadik.