Mária
-6 °C
-2 °C

Kevés szót kapnak a nők a médiában

Kreatív
2006.02.24. 13:29
Egy kutatás szerint világtendencia, hogy a napilapok, a televíziók és a rádiócsatornák híreiben nyilatkozók között alig vannak nők, és a televíziós szerkesztő-riporterek 78 százaléka is férfi. A Global Media Monitoring Project kutatásában 76 országban vizsgálták a napilapokat, rádióállomásokat és a televíziós csatornákat. A magazinokat és az internetes felületeket nem vették górcső alá.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a hírek hány százaléka kapcsolódik valamilyen formában a nőkhöz. Azokat a megjelenéseket összegezték, amelyekben híradások a nőkről szóltak, vagy legalább egy hölgy nyilatkozott a témában. Ezeknek a kritériumoknak a híradások 21 százaléka felelt meg. A felmérés szerint a média területén dolgozó nők aránya világszerte alacsony. A televízióknál dolgozó szerkesztő-riporterek csak 22 százaléka nő, rádióknál pedig még kevesebben vannak. (17 százalék).

A médiában dolgozó nők esélyegyenlőségéért több kezdeményezés is indult már Magyarországon. 2003-ban például Női Média Lobby néven húsz médiaszemélyiség és kommunikációs szakértő alapított szervezetet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.