Pusztulnak az 1600 éves buddhista falfestmények

MTI
2006.02.28. 10:46
A vízhiány és a sivatag terjedése miatt évről évre romlik Kínában a magaoi barlangokban található, 1600 éves buddhista falfestmények állapota - adták hírül szakértők a helyi sajtóban.

A 492 barlang falfestményeinek és szobrainak több mint a feléről pattogzik a festék, a többinek fakul a színe és a homokviharok is komolyan károsítják azokat - mondta Wang Wan-fu a barlangokat gondozó régészeti intézet igazgatóhelyettese.

A kínai kormány megtiltotta újabb kutak fúrását az elmúlt huszonöt évben kialakított mintegy 1500 kút évente átlagosan 50 centiméterrel csökkenti a föld alatti vízkészletek szintjét. A mezőgazdaságban nélkülözhetetlen víz hozzájárult ahhoz, hogy a környező területek kiszáradtak, és napról napra veszítik el növényzetüket, ami védelmezhetné a festmények és szobrok százait rejtő barlangokat.

A világörökség részét képező moagoi barlangok a Mingsha-hegy oldalában találhatók, ahol - a Tang-dinasztia legendája szerint - egy buddhista szerzetesnek látomása volt: ezer Buddhára záporozott a napsugár.

Ez a látomás vezette arra a többi szerzetest, hogy több mint tíz dinasztia uralkodása alatt kifessék a barlangokat.

A közelben haladt el a selyemút is, a kereskedők és a hatalmasságok pedig gyakran adakoztak a buddhista kolostorok javára, a jó szerencse reményében, így egyre több barlang kialakítása és kidíszítése vált lehetségessé.