Könyv jelent meg Mengele kedvenc kísérleti törpéiről

Index
2006.03.03. 14:02
Az Európa Kiadó gondozásában megjelent Jehuda Koren és Eliat Negev Lélekben óriások voltunk - A Liliputi társulat különös története címû kötete.

A könyv arról hét Ovics testvérről szól, akik törpe testalkatú apától és normális növésű anyától születtek Erdélyben. A törpe gyerekek a húszas-harmincas években szórakoztató zenés előadásaikkal rendkívüli sikerrel szerepeltek Magyarországon, Romániában és Csehországban. A "világot járt" törpéket, akiknek elsőként volt rádiójuk és autójuk Rozáliában, az egész falu irigyelte, ám a sikereknek hamarosan vége szakadt. 1944 tavaszán őket is Auschwitz-Birkenauba deportálták, ahol a hét törpe azonnal megnyerte Mengele tetszését, így életben maradhattak, de az orvos kegyetlen kísérleteknek vetette alá mindőjüket, hogy megfejtse a törpenövés titkát.

A könyvet március 9-én, csütörtökön 18 órakor mutatják be a Spinoza-ház színháztermében (Budapest VII., Dob u. 15.) A szerzõkkel Barna Imre, az Európa Könyvkiadó fõszerkesztõje és Gyõri László újságíró beszélgetnek. Közremûködik a Di Naye Kapelye klezmer együttes, valamint Rezes Judit és Lengyel Ferenc színmûvészek.