A Black Sabbath és a Sex Pistols is a rock and roll halhatatlanjai közt

MTI
2006.03.14. 11:37
Hivatalosan is a rock and roll halhatatlanja a Black Sabbath, a Blondie, a Lynyrd Skynyrd és a Sex Pistols együttes, valamint Miles Davis, a jazz óriása. A 21. beiktatási ceremóniáról, amelyet keddre virradóra tartották a New York-i Waldorf Astioria szállodában, távol maradt a Sex Pistols legénysége.

A rock and roll dicsőségcsarnokába az előadói kategória öt díjazottja mellett életműdíjasként került a kitüntettek közé a Herb Albert - Jerry Moss kettős, az A and M lemezcég alapítójaként. A díjakat a múlt év végén tették közzé.

A punk egyik élenjáró brit csapata a ceremónia szervezőinek és résztvevőinek gyűlölködő, durva levelet küldött, amelyet Jann Wenner a Rolling Stone magazin alapító-szerkesztője olvasott fel. "Nem vagyunk a majmaitok" - írták levelükben a punk egykori hősei.

John Rotten és társainak dühödt kirohanása nyilván annak szólt, hogy a Sex Pistols évek óta jelölt volt a halhatatlanságra, ám az utolsó körben rendre lemaradt. Jan Wenner meghívta az együttest, hogy a halhatatlanok clevelandi múzeumában mutassák be trófeáikat. "Ahhoz is joguk van, hogy darabokra törjék kitüntetéseiket" - tette hozzá a magazinalapító.

Éveken át nem jutott hely a halhatatlanok között a brit Black Sabbathnak, a heavy metál legendás csapatának sem. Az együttes tagjai, Ozzy Osbourne, Geezer Butler, Tony Iommi és Billy Ward megjelentek a szentavató szertartáson, ahol Lars Ulrich, a Metallica tagja köszöntette őket. Hangsúlyozta: a Sabbath nélkül nem létezhetett volna a Metallica sem. Billy Ward a banda nevében üdvözölte az együttes híveit szerte a világon. A Black Sabbath nem játszott a ceremónián, dalaik feldolgozásai a Metallica tolmácsolásában hangzottak el - falrepesztő hangerővel.

A beiktatásról készült felvételt március 21-én mutatja be a VH1 zenés televízió.