Gyerekszálló épült az Atomiumban

MTI
2006.03.20. 11:32
A brüsszeli Atomium nemrég befejezett felújítása során Alicia Framis katalán művész lehetőséget kapott arra, hogy az építmény egyik gömbjét gyerekek számára kiképzett szállóvá alakítsa. Framisnak azután keletkezett ez az ötlete, hogy egy éjszakát töltött benne. "Nagy élmény volt, az Atomium úgy mozog, mint egy hajó, és különleges élmény volt tudni, hogy az ember fent van a levegőben és közben úgy érzi, hogy bárkában van".

A gömbben lévő nyolc szoba vízcseppet formáz. Nappal fel vannak függesztve, csak éjszakára engedik le őket. Mindegyikben 3-4 embernek van hely. A gömb fel van szerelve mosdókkal, tusolókkal, sőt, van egy kis Petit Club Sandwich-nek elnevezett étterme is. Éjszaka, amikor az Atomium bezár, a gyerekek birtokolják az egész építményt.

Framis azzal az elképzeléssel tervezte meg a kis szállót, hogy lehetőséget adjon a gyerekeknek megtapasztalni a szülőktől, a felnőttektől való függetlenség érzését, hogy kicserélhessék gondolataikat más gyerekekkel, hogy megtanulják az együttélés szabályait faji előítéletek nélkül. A vízcsepp alakú szobák üzenete pedig az, hogy a XXI. században a víz olyan drága kincs, amire vigyázni kell.