Százezredik látogatóját köszöntötte a Szépművészeti Múzeum

MTI
2006.03.22. 13:24
A spanyol festészeti kiállítás százezredik látogatóját köszöntötte és ajándékozta meg a budapesti Szépművészeti Múzeum szerdán; a középkori spanyol festőóriásokat bemutató El Greco, Velázquez, Goya című tárlat szerencsés vendégét a múzeum főigazgatója és a spanyol nagykövetség kulturális attaséja is köszöntötte.

Nem sokon múlt, hogy Göncz Árpád nyerje el a Szépművészeti Múzeum El Greco, Velázquez, Goya című kiállításának százezredik látogatójának járó jutalmat. A volt köztársasági elnök csak néhány perccel érkezett korábban ahhoz a pénztárhoz, ahol - nem sokkal később - Baán László, a múzeum főigazgatója virágcsokorral köszöntötte Tóth-Kissné Lang Ildikót.

A négygyermekes budapesti hegedűművészt nagy meglepetésként érte, hogy ő lett a múzeum százezredik látogatója. Az asszonyt az élénk médiaérdeklődésen kívül leginkább az villanyozhatta fel, hogy Baán László közölte vele, a néhány tiszteletjegyen kívüli más jutalmat is kap: Tóth-Kissné Lang Ildió nemcsak a kiállítás katalógusát vihette haza, hanem egy utazási iroda jóvoltából egyhetes, kétszemélyes spanyolországi utat is nyert.

A díjazott - akinek a spanyol nagykövetség kulturális attaséja, Emilio Vilanova személyesen is gratulált - az MTI-nek elmondta: édesanyjával és bátyjával érkezett a múzeumba, és csak hosszas szervezés után sikerült mind a négy gyermekét más gondozására bízni, ezért "módfelett fel van dobva". A Szépművészeti Múzeumban január 28-a óta látható az öt évszázad spanyol festészetének remekműveit - közöttük mintegy 25 El Greco, Velázquez és Goya képeket - bemutató tárlat, amely Bécsből, Németországból és Madridból érkezett Budapestre. A kiállítást április 30-áig lehet megtekinteni.